Dün aktiF-İz Gençlik Topluluğu olarak Üniversite Toplum Derneği’nin Sivil Toplum ve Gönüllülük konulu eğitimine katıldık. Bir uzmanın kürsüye çıkıp insanlara bir şeyler anlattığı, alışılagelmiş yöntem yerine, katılımcıları gruplar halinde ve bireysel olarak beyin fırtınası yapmaya, düşündüklerini ifade etmeye ve tartışmaya teşvik eden bir yöntem uyguladılar. Uyguladıkları bu yöntem gerçekten hoşuma gitti.
Eğitime başlamadan önce Üniversite Toplum Derneği’nin işleyişi, verdiği eğitimler ve bugüne kadar yaptıkları hakkında bilgi aldık.
Eğitime, bütün katılımcıların gönüllülük yaptıkları toplam süreyi, tek kelime etmeden(!) birbirlerine anlattıkları, eğlenceli bir etkinlikle başladık. Birkaç teknik bilgi ve tanımın ardından, üç ayrı gruba ayrılıp “sivil toplum”un ne olup ne olmadığına, örnek topluluklardan yola çıkarak karar vermeye çalıştık. Daha sonra Türkiye’de derneklere katılım oranı ve niteliği hakkında bilgi aldık.
Eğitimin ikinci yarısı ise gönüllülük kavramına ayrılmıştı. Önce katılımcılardan eğitim salonunun farklı yerlerine asılmış 6 farklı gönüllülük tanımı/sloganı içinde kendilerini en yakın hissettiklerini seçmeleri ve nedenini açıklamaları istendi.
Bu etkinliğin ardından katılımcılar iki gruba ayrıldı, birinci gruptan bir gönüllünün sahip olması, ikinci gruptansa sahip olmaması gereken özellikleri sıralamaları istendi.
Gönüllülük kavramını da irdeledikten sonra, onca işlerinin arasında bir de Eurodesk Temas Noktası olarak çalışan Üniversite Toplum Derneği, Eurodesk ve Erasmus+ hakkında kısa bir sunum yaptı. Katıldığımız eğitimin yazılı ve sözlü değerlendirmesini yaptıktan sonra, eğitim boyunca aralarda ve etkinlik sonunda, gelecekteki ortak projeler hakkında fikir alışverişi yaptığımız Üniversite Toplum Derneği’nden yüzümüzde tebessüm ve içimizde motivasyonla ayrıldık.
Eğitimin gerçekleşmesi için emek ve zaman harcayanlar başta olmak üzere katılan herkese tekrar teşekkürler!
Hüseyin Ulucan
aktiF-İz Gençlik Topluluğu