EvsO 2.0 | Entrepreneurship vs Orphans 2.0 : YouthDrama” Erasmus+ Gençlik Değişimi Projesi
EvsO 2.0 projesi 2018 yılında uyguladığımız EvsO 1.0 Projesinin sonucunda ortaya çıkan ihtiyaçlar göz önüne alınarak yazılmış ve EvsO 1.0 ‘in devamı niteliğinde uygulanan bir projedir. EvsO 2.0 | Entrepreneurship vs Orphans 2.0 : YouthDrama” Erasmus+ Gençlik Değişimi projesi 17 – 25 Ağustos 2019 tarihlerinde 4 ülkeden ortakların katılımıyla [ Youth Alliance – Krusevo (Kuzey Makedonya), Caribbean EducationCulture Foundation (Karayip Adaları, Hollanda), Associata Eurodemos (Romanya) ve Yurtlu Genç Girişimciler Grubu (Türkiye) 24 kişilik katılımcı grubu ile Tokat’ta gerçekleştirildi. Proje Yurtlu Genç Girişimciler Grubu organizasyonunda aktiF-İz Gençlik Topluluğu desteği ve Romanya, Sint Marteen ve Kuzey Makedonya’dan ortak kurumların katkılarıyla organize edildi. Eğitmenliğini Yağmur Bayındır ve Ümit Yardım’ın yaptığı projede yetiştirme yurdu sistemleri, bu alandaki yasal düzenlemeler, sosyal/girişimcilik, sosyal dahil etme, insan hakları ve nefret söylemi gibi temalar yaygın eğitim metotları ile işlendi. Genel olarak yetiştirme yurtlarında kalan kişiler, onların karşılaştığı zorluklar, girişimciliğe adım atmaları gibi konuların yanı sıra özel olarak Orphanaphobia konusuna da değinildi.
Proje kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Tokat İl Müdürlüğü, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi, Tokat GSB Gençlik Merkezi ile işbirliği yapılarak daha kaliteli çıktılar elde edildi. Çocuk evleri ziyaret edilerek diğer ülkelerden gelen kurum temsilcilerine yetiştirme yurdu sistemleri, çocukların yaşadıkları evler ve ne gibi olanaklar sağlandığı yerinde görülmüş oldu. Proje boyunca kullanılan yaygın eğitim metotları ile birlikte oturumlardaki atölye çalışmalarında, bireysel veya ekip çalışmalarında drama metotları da kullanılarak katılımcıların faaliyetlerde aktif rol alması ile interaktif ve eğlenceli bir proje geçirildi.
Projede dış mekan etkinliği olarak Ballıca Mağarası ve Ocaklı Şelalesi ziyaret edilerek burada piknik yapıldı, oyunlar oynandı ve eğlenceli bir gün geçirildi. Faaliyetlerden sonraki bir güne Türk kahvesi etkinliği konuldu ve katılımcıların Taşhan’da Türk Kahvesi içmeye götürülerek burada hem kültürümüz ve tarihimizi tanıma hem daha fazla kaynaşma şansı buldular.
Projenin sonuna gelmeden ortak kurumlar projenin yaygınlaştırma faaliyetlerine başlamışlardı bile.
Proje haberine Tokat’ta yerel gazetelerde, ortaklarımızın aylık bültenlerinde, sosyal medya hesaplarında vb. platformlarda yer verildi.
Vee bonus oarak hazırladığımız proje kitapçığı 🙂
EvsO 2.0 | Entrepreneurship vs Orphans: Youth Drama Project Booklet
Ayrıca projemiz Erasmus+ İyi Uygulama Örnekleri arasında yer almıştır.