Youth@Work NOT << doing business as usual >> Faaliyeti, Atina, Yunanistan, 11-16 Temmuz 2022

11-16 Temmuz 2022 tarihlerinde Yunanistan’ın Atina şehrinde Yunanistan Ulusal Ajansı’nın düzenlediği Youth@Work NOT doing business as usual isimli eğitim kursuna katıldık. Sosyal girişimcilik ve sosyal dahil etme temalarında işlenen faaliyette iki sosyal girişim örneğini ziyaret ettik. Bunlardan bir tanesi evsiz kişilere aylık gelir elde edebilecekleri bir çalışma modeli sağlayarak aynı zamanda bir kafe işleten Shedia isimli bir girişimdi.  Yunanca “sal” anlamına gelen Shedia, Yunanistan’da evsizlik ve sosyal dışlanma yaşayan insanları istihdam etmek ve güçlendirmek için çalışan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Buranın çalışmaları aracılığı ile evsizlik ve sosyal dışlanma yaşayan 150 kişiye dilencilik yerine çalışarak günlük olarak en temel ihtiyaçlarını karşılayacak gelir elde etme imkanı sunulurken, 20 tam zamanlı istihdam pozisyonu da sağlanmış oldu. Burası hem dergi üreten bir yer hem de bir kafe işletmesi. Üretilen dergiler evsiz kişiler tarafından satılıyor ve sattıkça bundan para kazanıyorlar. Bu insanlardan kimisi artık kendi evlerinin kirasını ödeyebiliyor ve masraflarını karşılayabiliyorlar kimisi de kendilerine başka işler bulabilmişler. Telefon uygulaması da olan bu girişimde evsiz insanların sattığı dergileri düzenli takip eden kişiler var. Bu uygulama üzerinde satıcıların lokasyonları ve o ayki derginin konularını görebiliyorlar.

Bir de kafenin üst katında bir tasarım atölyesi var. Özellikle Covid döneminde insanların dışarıya çıkıp satış yapamadıkları zaman ellerinde kalan 30 binden fazla dergiyi burada dönüştürerek bunlardan magnet, takı, vb. ürünler yapmışlar. Ve bu ürünler alt kattaki kafede sergileniyor ve satışı yapılıyor. Tüm bunlardan elde edilen gelirle hem evsiz kişilere aylık bir ücret ödeniyor hem de sağlık sigortaları da karşılanabiliyor. Kafede ayrıca görme engelliler için körler alfabesi ile hazırlanmış menü ile ünlü bir radyo programcısı tarafından seslendirilmiş bir sesli menü de mevcut. Barın bir bölümü ve bazı masalar da fiziksel engelli ve tekerlekli sandalye kullanan bireyler için uygun hazırlanmış.

Diğer bir girişim ise engelli bireylerle çalışan bir restoran Myrtillo. Her iki model de nokta atışı paydaşlarla çalışmış ve bir sonraki basamaklarını planlamaktaydı.

Diğer günlerde grupların kendi belirledikleri sosyal sorunlara yönelik çözümleri ile bunları nasıl bir sosyal girişime dönüştürebilecekleri üzerine çalıştılar ve son gün sunumlar yapıldı. Bir oturumda kendi sosyal girişimleri olan veya bir girişimin içinde yer almış katılımcılar da bu örnekleri paylaştılar. Budapeşte’deki örneklerden birisi otizmli genç bireylerle çalışan çikolatacı Kockacsoki idi.

Teması sosyal girişim ve sosyal dahil etme olan bu çalışmada Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Birlikleri Kapsayıcılık ve Çeşitlilik Stratejisi Uygulama yönergeleri, kesişimselliğin ne olduğu, sosyal ekonomi, farklı yönetişim modelleri, genç girişimciler için Erasmus programı, Yunanistan’da sosyal girişimciliğin yasal çerçevesine dair bilgi, AB’deki sosyal ekonomi üzerine çeşitli kaynaklar paylaşıldı.

Buradan da eğitmenlerin hazırladığı blog yazısına ulaşabilirsiniz.