8 Mart Kadınlar Günü Etkinliği

Tarih: 5 Mart 2015 Perşembe8_mart_kadınlar_gunu_etkinliği

 

Katılımcılar: Yağmur Bayındır, Hülya Şener, Olgun Ukşal, Kerim Aykut, İlyas Güneş, Betül Koca, Çağla Gökgöz, Gamze Sarı, Mustafa Aydınlı, Mehmet Karagülle, Sabri Yaman, Tuğçe Atbakan, Ümmügülsüm Önal

 

İlk başta Antalya AGT gönüllülerinin buluşma ve tanışma toplantısı olarak planlanan etkinliğimiz daha sonra Sosyal Deney Etkinliği beklentisi oluşturarak, Serbest Kürsü etkinliği olarak son halini aldı.

 

Katılımcılara sosyal deneyle ilgili 3 farklı seçenek sunuldu. İlk olarak daha önce trelloda sorun olarak tanımlanan kadınların erkekler tarafından sözle taciz edilmelerinden duydukları rahatsızlık karşısında ayni şeyin erkekler tarafından yaşanması durumunda nasıl tepki vereceklerinin gözlemlenmesi için erkeklere laf atarak verdikleri tepkinin kaydedilmesi önerildi. Buna benzer iki seçenek daha vardı. Bunlar videoya çekileceği ve izinlerin sorun olacağı düşünülerek daha sonrası için daha iyi planlanmasına karar verildi.

 

Sosyal Deneyin gerçekleşmemesinin nedenleri; iyi kurgulanmamış olması, katılımcıların konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, o anda uygun ortamın sağlanamamış olması gibi etkenler sayılabilir.

 

Serbest Kürsü Etkinliğinde “Kadına Şiddet” başlığı altında konuşmalar gerçekleştirildi. Bunun nedenleri ve buna karşı neler yapılabileceği tartışıldı.

 

Nedenleri konuşulurken; aile yapısı, toplum yapısı ve eğitimsizlik kavramlarının üstünde duruldu.

 

Ailede erkek çocuğa ayrıcalıklı davranıldığı, kız çocuklarının arka planda bırakıldığı durumlar örnek verildi.

 

Toplumda kadına verilmiş roller nedeniyle kadının zaten fazladan sorumluluk altında bırakıldığı, erkeklerden güçsüzmüş hissinin yaratıldığı konuşuldu. Kadına toplum tarafından yüklenen roller büyük bir sorun olarak belirlendi.

 

Çözüm olarak toplumun bilinçlendirilmesi gerektiği ve bu çözüm için yaygın eğitim metotlarının kullanılabileceği önerildi. Önemli noktalardan biri de aile yapısı kültürel ve başka değerlere oturtulmuş olduğundan kolay değiştirilemeyeceği, bu tür eğitimlerin çocuklarda başlaması gerektiğiydi. Bu şekilde çocuklar üzerinde çalışılarak gelecek değiştirilebilirdi.

 

  • Değişimi önce kendi içimizde yaratmalıyız.
  • Ayrımcılık yerine birleştirme yoluna gitmeliyiz.
  • Aile yapısı kolay değiştirilemeyeceği için hiç değilse çocuklara küçüklükten itibaren verilen eğitimlerle gelecekleri değiştirilebilir.

Bunlar da katılımcılar tarafından söylenmiş cümleler.

 

Ayrıca yasalarda bu konuyla ilgili değişiklikler yapılması gerektiği, özellikle cezalara azaltıcı etki eden tahrik, iyi hal, hırsıza darp gibi durumlar üzerinde konuşuldu.